VVD en ChristenUnie willen subsidie op thuisbatterijen

Gepubliceerd: 8 juli 2023 om 13:52

30 procent overheidssubsidie op batterijen waarin je stroom kunt opslaan die is opgewekt door zonnepanelen. Dat willen regeringspartijen VVD en ChristenUnie.

“Op dit moment is Nederland kampioen zonnepanelen. We hebben wereldwijd de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis tegen RTL Nieuws. “Maar we lopen enorm achter met het opslaan van die zelfopgewekte stroom.”

Zonnestroom opslaan

“Daarom willen we dat mensen massaal thuisbatterijen gaan kopen om die zonnestroom in op te slaan”, vertelt VVD’er Silvio Erkens. Om dat te stimuleren, denken de partijen aan een subsidie van 30 procent per batterij.

Een gemiddelde batterij kost ongeveer 5000 tot 6000 euro. Het plan van ChristenUnie en VVD levert de koper dan een voordeel op van tussen de 1500 en 2000 euro per batterij. De partijen willen dat de subsidie volgend jaar wordt ingevoerd en dat zo’n 100.000 mensen er gebruik van kunnen maken.

Erkens: “Momenteel wek je overdag energie op terwijl je niet thuis bent, en als je dan ‘s avonds thuis bent en stroom gebruikt, moet je die weer kopen. Met een batterij hoeft dat niet.”

Salderingsregeling

Het voorstel van de partijen komt op het moment dat de zogenoemde salderingsregeling gaat stoppen. Die regeling zorgt er nu voor dat mensen die stroom van hun zonnepanelen terugleveren aan het energienet een vergoeding krijgen.

De partijen vinden daarnaast dat energieleveranciers moeten samenwerken met aanbieders van zonnepanelen, zodat mensen die zonnepanelen kopen, meteen een thuisbatterij krijgen aangeboden. Iedereen die al zonnepanelen heeft, zou als het aan de partijen ligt de komende jaren een aanbod van zijn energieleverancier moeten krijgen voor de aanschaf van een thuisbatterij.

In BelgiĆ« en Duitsland wordt de aanschaf van dit soort batterijen al gesubsidieerd. VVD en ChristenUnie noemen de regelingen daar een groot succes. In BelgiĆ« is de regeling volgens hen vergelijkbaar met de regeling die zij willen invoeren, in Duitsland hebben inmiddels zo’n 500.000 mensen een thuisbatterij.

Bron: Stephan Koole en Marieke van de Zilver

nl_NLDutch