Essent voert terugleverkosten in 

Goed om te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via [email protected]

Essent gaat terugleverkosten op zonnepanelen invoeren, dat meldt de energieleverancier maandag in een persbericht. Door de overproductie van zonnestroom — stroom die huishoudens opwekken bij zonnig weer maar niet direct verbruiken — heeft het bedrijf naar eigen zeggen te maken met meerkosten.

‘Deze kosten lopen op tot honderden euro’s per jaar per zonnepaneelklant, stelde de ACM (de toezichthouder, red.) in een onlangs verschenen rapport’, aldus Essent. ‘Door de invoering van terugleverkosten kan het stroomtarief met 35% omlaag bij alle klanten met een variabel energiecontract, ook bij klanten met zonnepanelen.’

De prijs van een variabel contract wordt dus met 30% verlaagd. Een klant zonder zonnepanelen levert in het nieuwe plan jaarlijks €250 op. Essent is niet de eerste energieleverancier die overgaat tot een dergelijke regeling. Vattenfall en Eneco maakten eerder bekend dit te zullen toepassen.

Eind vorige week bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer het energiebedrijven onmogelijk wil maken om een negatieve vergoeding te innen bij consumenten die zonnestroom leveren aan het net. Energiebedrijven geven klanten met zonnepanelen een vergoeding voor stroom die zij niet zelf gebruiken, maar terugleveren aan het net. Bij klanten met een zogeheten dynamisch energiecontract kan die vergoeding op sommige dagen en uren ook negatief zijn. Zij moeten daardoor betalen voor hun overschot aan zonne-energieopwekking.

Het voorstel maakt geen einde aan de terugleverheffing die veel bedrijven in rekening brengen en waarover veel maatschappelijk ongenoegen heerst. De vaste terugleververgoeding die energiebedrijven hanteren kan dus wel blijven bestaan, maar de tarieven per kilowattuur stroom mogen niet negatief worden.

De nieuwe tarieven van Essent bedragen €0,26 per kilowattuur stroom en €1,28 per kuub gas. Ze gaan per 1 juli in en gelden voor circa een miljoen huishoudens met een variabel energiecontract.

Bron: FD.nl, 27-05-2024 07:41

nl_NLDutch