Eigenaar zonnepanelen tot 270 euro per jaar duurder uit

Gepubliceerd: 20 oktober om 13:30

Wie zonnepanelen heeft en een nieuw energiecontract sluit is tot wel 270 euro per jaar duurder uit. Bijna alle energiemaatschappijen brengen extra kosten in rekening vanwege het salderen.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Keuze.nl naar de tarieven voor huishoudens met en zonder zonnepanelen. Het verschil ontstaat vooral door het niet toekennen van de zogeheten cash-backs, een bedrag dat bij afloop van het contract wordt betaald door het energiebedrijf.

Energiemaatschappij Vandebron kreeg in augustus veel kritiek toen het bedrijf als eerste aankondigde een vergoeding te vragen aan klanten die veel energie terugleveren. Dat is nodig, stelt het bedrijf, om de salderingsregeling mee te bekostigen. Met die regeling mogen consumenten de energie die ze in de zomer opwekken en leveren gratis weer afnemen in de donkere maanden; opbrengst en verbruik worden tegen elkaar weggestreept. Dat kost energiebedrijven veel geld omdat energie in de winter veel duurder is, en dat wordt ook betaald door mensen zonder zonnepanelen.

Vandebron was eerlijk over de extra kosten. Andere bedrijven verhoogden afgelopen tijd ook de lasten voor zonnepaneeleigenaren zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Of ze verstoppen de extra kosten in het aanbod. Sommige bedrijven wíllen überhaupt geen klanten meer met zonnepanelen en doen geen aanbod via de vergelijkers.

De meest gehanteerde methode om zonnepaneeleigenaren extra te belasten is om geen cashback te bieden, dat kan 120 tot wel 270 euro per jaar schelen. Geert Wirken van de Keuze.nl: ,,Die verschillen zijn op basis van de huidige tarieven. Vorige week waren de cashbacks hoger en het verschil met of zonder zonnepanelen nog groter.’’ Van de vijftien onderzochte energiemaatschappijen rekenen er elf extra kosten voor wie zonnestroom teruglevert, ook al is de levering van die zonnestroom minimaal.

Onzeker

Wie zonnepanelen heeft kan nog maar bij enkele energiebedrijven een contract sluiten voor langer dan één jaar. Energieleveranciers zijn onzeker over de salderingsregeling. Wordt die wel afgebouwd vanaf 2025 nu het kabinet is gevallen? En hoe hoog wordt de verplichte minimale terugleververgoeding? Wirken: ,,Ze willen niet het risico lopen dat ze extra kosten niet kunnen doorbelasten.’’

Het prijspla­fond eindigt dit jaar en mijn advies is toch om nu een vast contract te kiezen

De energiecrisis met recordprijzen zoals vorig jaar zomer is voorbij, maar energiebedrijven zijn nog steeds nerveus om grote hoeveelheden energie in te kopen zonder dat er genoeg kopers zijn. Inkoopprijzen voor energie schommelen fors. Aardgas is bijvoorbeeld nu 30 procent duurder dan veertien dagen geleden. Er is grote vrees dat de losgebarsten oorlog in Israël de levering van gas onder druk zet en in tijden met weinig zon en weinig wind is veel gas nodig om elektriciteit te produceren. Die duur opgewekte elektriciteit wordt extra duur voor energiebedrijven als die ‘gratis’ geleverd moet worden aan zonnepaneelbezitters.

De nervositeit is ook aanwezig bij consumenten. ,,We merken het aan de drukte als er nieuws is over oorlog in het Midden-Oosten en de gevolgen voor de gasprijs’’, zegt Joris Kerkhof van van vergelijkingssite Independer. Zo’n 4,5 miljoen huishoudens hebben nog een variabel contract. ,,Niet zo verwonderlijk want tot dusver daalden de variabele prijzen, maar nu zien we de eerste stijgingen weer. Het prijsplafond eindigt dit jaar en mijn advies is toch om nu een vast contract te kiezen.’’

De extra kosten die energiebedrijven in rekening brengen zorgen voor een langere terugverdientijd van de zonnepanelen. De installatiebranche merkt een afnemende belangstelling voor zonnepanelen bij particulieren omdat ze onzeker zijn over de terugverdientijd. Bovendien zijn de prijzen van de zonnepaneelinstallaties volgens Milieu Centraal met 50 procent gestegen en is de terugverdientijd daardoor opgelopen naar acht jaar. Door de extra lasten die de energiebedrijven rekenen kan daar nog eens anderhalf jaar bijkomen.

Vorig jaar zomer toen de elektriciteitsprijzen door de energiecrisis torenhoog waren, kwamen de installateurs van zonnepanelen om in het werk en waren er lange wachttijden, maar nu melden ze een forse terugval in het aantal orders. Energieleveranciers bezorgen de klanten met zonnepanelen extra kosten en daar komt bij dat bij sommige woningen de installatie uitvalt als er in de wijk te veel zonnestroom wordt geproduceerd omdat het elektriciteitsnet het niet aankan. De opbrengst op de zonnigste dagen van het jaar valt dan tegen.

Profiteren

Wirken heeft een tip voor mensen die binnenkort zonnepanelen laten installeren: ,,Sluit een meerjarig contract af vóórdat de zonnepanelen worden geïnstalleerd, dan profiteer je nog van de cashback en weet je zeker dat de vaste leveringskosten niet wijzigen.’’

Bron: De Gelderlander

nl_NLDutch