Niet iedereen kent de onbalansmarkt, en nog minder mensen weten dat deze markt een grote rol speelt in ons energienetwerk. Dit komt doordat het vroeger alleen voor grote verbruikers was. Lees hieronder wat de onbalansmarkt precies is, hoe de prijsschommelingen ontstaan en of jij als bedrijf of particulier toegang kunt krijgen tot deze markt.
De onbalansmarkt is een energiemarkt. Er zijn veel andere markten, zoals de future en day-ahead markten, waar dagen, weken, maanden of zelfs jaren vooruit stroom of gas ingekocht kan worden. Mocht er op de dag zelf blijken dat er een verkeerde inschatting is gemaakt en er daardoor meer of minder stroom is ingekocht, wordt er op de onbalansmarkt gehandeld. Op de onbalansmarkt wordt per kwartier gehandeld. Deze markt is bedoeld voor het balanceren van het elektriciteitsnet: als er een verschil is tussen de geplande productie en het daadwerkelijke verbruik, moet dit verschil worden gecorrigeerd om het net stabiel te houden. Netbeheerders kopen of verkopen op de onbalansmarkt elektriciteit om deze verschillen te compenseren, en de prijzen kunnen per kwartier variëren, afhankelijk van de vraag en het aanbod.
Prijzen op de onbalansmarkt
De onstuimige prijzen op de onbalansmarkt kunnen erg verschillen, afhankelijk van de balans tussen vraag en aanbod. Op momenten van hoge vraag en laag aanbod, bijvoorbeeld tijdens koude winteravonden, kunnen de prijzen flink oplopen. Omgekeerd, bij weinig verbruik en hoog aanbod, bijvoorbeeld op zonnige middagen wanneer zonnepanelen veel elektriciteit opwekken, kunnen de prijzen sterk dalen. Deze prijsschommelingen komen dan door de (extra) kosten voor het in balans houden van het elektriciteitsnet.
Toegang voor bedrijven en prive personen
In principe is de onbalansmarkt gericht op grote spelers boven 80A aansluitingen, zoals energieproducenten en -leveranciers. Maar met de komst van slimme technologieën en EMS systemen, wordt het ook voor particulieren mogelijk om indirect deel te nemen aan deze markt. Dit gebeurt door het combineren van de batterijen van verschillende consumenten to 1 grote batterij.
De link tussen Blauhoff batterijen of en de onbalansmarkt
Batterijen, zoals Blauhoff Maxus of Home de spelen een interessante rol in de relatie met de onbalansmarkt. Door energie op te slaan wanneer deze goedkoop is (bijvoorbeeld tijdens een overschot aan zonne-energie) en deze weer vrij te geven wanneer de prijzen hoog zijn, kunnen huishoudens besparen op hun energiekosten en bijdragen aan de stabiliteit van het net. Bovendien kunnen aanbieders van thuisbatterijen afspraken maken met energieleveranciers om het opgeslagen vermogen beschikbaar te stellen voor balancering van het net, waardoor ze indirect deelnemen aan de onbalansmarkt.
De onbalansmarkt en de andere energiemarkten samen zorgen voor een stabiel en betrouwbaar elektriciteitssysteem. Ze maken het mogelijk om flexibel in te spelen op schommelingen in vraag en aanbod.