Toezichthouder wil snel eind aan salderingsregeling zonnepanelen

Gepubliceerd: 8 juli 2023 om 12:45

Als het aan toezichthouder ACM ligt, mogen huizenbezitters met zonnepanelen geen gebruik meer maken van de salderingsregeling. Als je zonne-energie teruglevert aan het net, kun je dat nu nog wegstrepen tegen energie die je afneemt. Maar dat zorgt volgens de ACM voor extra kosten bij degenen zonder panelen.

Dat is een van de redenen waarom de toezichthouder de regeling graag snel ziet verdwijnen. Die oproep komt een dag voordat de Tweede Kamer praat over een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 in zes jaar af te bouwen.

Het salderen is jaren geleden ingevoerd om de aanschaf van panelen aantrekkelijker te maken. Veel huizenbezitters hebben dat de afgelopen jaren dan ook gedaan. Maar volgens de ACM worden de voordelen gefinancierd door degenen die géén zonnepanelen op het dak hebben liggen.

Dat komt doordat energieleveranciers extra kosten maken voor het transport van teruggeleverde stroom. En die transportkosten moeten door iedereen worden opgehoest, dus ook door mensen die geen zonnepanelen bezitten.

Ook is de elektriciteitsprijs vaak laag op het moment dat woningeigenaren stroom terugleveren. Die goedkope stroom mogen ze wegstrepen tegen de elektriciteit die ze op een ander moment gebruiken, inclusief de momenten waarop de stroom duurder is. Dat prijsverschil wordt eveneens gefinancierd door de mensen die geen panelen hebben. Volgens berekeningen van de ACM zijn huishoudens zonder panelen daardoor elke maand een paar tientjes extra kwijt.

De toezichthouder ziet ook andere bezwaren. Door de salderingsregeling hoeven panelenbezitters de energie die ze opwekken niet zelf op te slaan in thuisbatterijen of meteen te gebruiken. Ze kunnen de stroom namelijk gewoon terugleveren aan het net. Daarnaast zorgt het salderen voor extra belasting van het toch al overvolle elektriciteitsnet.

Bron: Nu.nl

nl_NLDutch