Toezichthouder checkt extra kosten voor zonnepanelen

Energiebedrijven brengen honderden euro’s meer in rekening bij mensen met zonnepanelen die gebruik maken van de salderingsregeling. Echter, zijn deze kosten niet veel te hoog om dit te dekken? Dit gaat de Toezichthouder ACM onderzoeken.

Inmiddels brengen energiebedrijven fikse extra kosten in rekening aan klanten met zonnepanelen, dit blijkt uit een berekening uitgevoerd door Keuze.nl in opdracht van de krant. Deze terugleverkosten worden door steeds meer energiebedrijven in rekening gebracht. Met verlening van de salderingsregeling zullen ook meer en meer bedrijven deze kosten gaan berekenen aan klanten met zonnepanelen. Dit komt omdat de salderingsregeling de energiebedrijven handen vol geld kost. De overtollige stroom in de zomer is namelijk goedkoper dan de relatief schaarse stroom in de winter.

‘Vandebron rekent voor 2450kWh te salderen stroom ruim 125 euro meer dan dat de stroom daadwerkelijk kost”

Vergelijkingssite Keuze.nl berekende wat het energiebedrijven kost om te salderen. Een gemiddeld Nederlands gezin met zonnepanelen dat 3500kWh opwerkt, verbruikt zo’n 30% daarvan meteen zelf. De overige 70% gaat het electriciteitsnet op. Die 70% die in ze zomer wordt geproduceerd is niet veel geld waard en heeft soms zelfs een negatieve waarde. Om tijdens de winter, op de duurdere momenten, energie te leveren aan de klanten is het energiebedrijf per jaar gemiddeld 126,40 euro kwijt. Dit is beduidend minder dan de terugleverkosten die in rekening worden gebracht. Bedrijven die andere methodes hanteren om extra kosten terug te winnen bij klanten met zonnepanelen komen soms flink hoger uit. Zo geeft energiebedrijf Mega geen loyaliteitspremie van 388 euro en ‘verdient’ 261 euro aan de salderende klant. Coolblue maakt gebruik van een combinatie van een hoger vastrechttarief en een lagere cashback waardoor eer onder aan de streep 128 euro overblijft na het inkopen van energie. Toch ontkennen energiebedrijven dat ze eraan verdienen. Toezichthouder ACM kan het vragen van terugleverkosten niet verbieden.

Bron: De Gelderlander

nl_NLDutch