Net zoals voor particulieren zijn er geen specifieke subsidies voor accu’s voor grootschalige energie-opslag voor bedrijven. Wel kunnen die in specifieke situaties de aankoop van een thuisbatterij fiscaal aftrekken via de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Een overzicht:
Hoeveel bedraagt de EIA?
Met de EIA kan je 45,5% van het investeringsbedrag van de accu aftrekken van je fiscale winst. Zo betaal je minder vennootschap- of ondernemingsbelasting.
Wat zijn de voorwaarden?
- De EIA is er voor ondernemingen die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen in Nederland.
- Het bedrijfsmiddel dat je aankoopt, staat in de Energielijst. In dit geval gaat het specifiek over accu’s die instaan voor de stationaire opslag van duurzaam opgewekte elektrische energie.
- Voor batterijen mikt de Energielijst voornamelijk op lithium-ion batterijen en zoutwaterbatterijen. Beiden hebben een opslagcapaciteit groter dan 10 kWh.
- De baterij kost min. 2.500 euro. Het totale aankoopbedrag voor energiezuinige bedrijfsmiddelen is begrensd tot max. 126 miljoen euro per kalenderjaar.
BELANGRIJK: het correct plaatsen & aansluiten van een thuisbatterij is specialistenwerk. Daarvoor moet je bij een installateur aankloppen. Die neemt niet alleen de plaatsing op zich, maar adviseert je ook over het beste type opslag voor jouw installatie. Kom in contact met een professional actief in je regio.
Hoe de EIA aanvragen voor je batterij?
De EIA vraag je digitaal aan via het eLoket van de RVO. Daarvoor moet je enkele bewijsstukken aanleveren, zoals aankoopfacturen, productfiches, enz. Op basis van deze informatie beslist de RVO of je in aanmerking komt voor de EIA. Is dit het geval? Dan ontvang je een verklaring met daarin het bedrag dat voor de EIA in aanmerking komt. Deze gegevens komen op je belastingaangifte.
TIP: heb je nog geen zonnepanelen? Dan vind je het vast interessant om te weten dat ook de aankoop van zonnepanelen onder de EIA-regeling valt.