‘Slimme thuisbatterij wordt voordeliger door terugvragen btw via ondernemingsregeling’

Nederlanders die een slimme thuisbatterij aanschaffen in combinatie met een dynamisch energiecontract kunnen aanspraak maken op btw-teruggave. Dat levert een flinke besparing op waardoor het aantrekkelijker wordt om te investeren in thuisaccu’s. Dit blijkt uit onderzoek van Romano Hagen, fiscaal jurist, en energieleverancier NextEnergy.

Een belangrijke voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op de btw-teruggave is het dynamische energiecontract wat het mogelijk maakt om energie in- en te verkopen, het zogenaamde ‘traden’. Dit traden zorgt ervoor dat de nederlandse Belastingdienst een consument dient aan te merken als btw-ondernemer. ‘Je maakt eigenlijk gebruik van de kleine ondernemingsregeling’, legt Gijs Wubbe, CEO van NextEnery uit.

Rekenvoorbeeld:

Het wordt aanzienlijk voordeliger om een slimme thuisbatterij aan te schaffen. Hoewel het enigszins een technische uitleg betreft, is het proces als volgt: je hebt de mogelijkheid om de btw, die 21% van de aankoopprijs betreft, terug te vragen met aftrek van een eenmalig percentage van de opbrengsten. Deze opbrengsten worden berekend aan de hand van een richtlijn van €15 per kilowattuur van de batterijcapaciteit. Aangezien de meeste thuisbatterijen een capaciteit van ongeveer 10 kilowattuur hebben, dien je €150 van het btw-bedrag af te trekken om het bedrag te verkrijgen dat je kunt terugvragen. De gemiddelde kostprijs van een thuisbatterij bedraagt ongeveer €8000. Met 21% hiervan kom je op €1680, waarbij je vervolgens de €150 aftrekt, waardoor het resterende bedrag dat je kunt terugvragen €1530 is. Dit is toch aanzienlijk, vindt Wubbe. Met dit alles is de terugverdientijd, die voorheen op 9 jaar lag, terug te brengen naar 7 jaar.

Administratief klusje

Wil je gebruik maken van de mogelijkheid om btw terug te vragen vergt dit wel enige tijd en kennis, maar het loont zeker de moeite, vindt Wubbe. Er zijn ook bureaus die dit werk tegen een vergoeding uit handen nemen.

Het aantal huishoudens die gebruik maken van een dynamisch energiecontract is het afgelopen jaar gestegen naar zo’n 256.000, blijkt uit cijfers van de ACM (Autoriteit Consument en Markt).

Met de toenemende neiging van conventionele energiebedrijven om extra kosten toe te voegen aan het bezit van zonnepanelen, wordt de btw-teruggave nu aangemoedigd als een effectieve stimulans. Hierdoor krijgen huishoudens in Nederland zelf de mogelijkheid om grip te krijgen op de kosten en dragen ze tegelijkertijd bij aan het verminderen van overbelasting van het net,” merkt Wubbe op.

Bron: De Telegraaf

nl_NLDutch