‘Ons idee is goed voor de portemonnee en het klimaat’

Caroline Princen van Budget Energie geeft aan het ‘eerlijker’ te vinden om klanten met zonnepanelen in de zomer iets te benadelen ten opzichte van klanten die zich bijvoorbeeld geen zonnepanelen kunnen veroorloven.

Princen is recht door zee en de directeur legt uit dat het energiebedrijf veel extra kosten moet maken als de zon volop begint te schijnen, iets wat voor mensen met zonnepanelen juist gunstig is. Echter worden deze extra kosten vaak betaald door de mensen zonder zonnepanelen. In laatstgenoemde groep zitten meer gezinnen in kwetsbare situaties dan bij de groep mensen die wel zonnepanelen hebben. Om deze reden gaat Budget Energie komende lente en zomer in de weekenden groene stroom gratis maken voor hen zonder zonnepanelen.

Het is niet de eerste keer dat Budget Energie besluit om de kosten van de salderingsregeling, waarbij verbruikte en geleverde electriciteit tegen elkaar weggestreept worden, te laten betalen door de mensen die het veroorzaken. Zo probeerde het bedrijf 2 jaar geleden door maandelijks te gaan salderen in plaats van jaarlijks. Dat voornemen schopte de facto de bodem onder de salderingsregeling uit. Met de consumentenbond voorop kwamen de klanten met zonnepanelen in opstand en werd het plan geschrapt.

Sindsdien zijn er op honderdduizenden woningen zonnepanelen geinstalleerd en langzaam maar zeker leidt de opwekking van ‘duurzame’ energie tot een afvalprobleem. Op dagen dat de zon het meest gunstig staat voor de panelen wordt er soms zoveel opgewekt dat energiebedrijven moeten betalen om die kwijt te kunnen. Weggeven is lucratiever.

‘Ons idee is goed voor de portemonnee en het klimaat. En we maken het weekend ook nog eens leuker’, stelt Princen. We mogen tegenwoordig al zoveel NIET meer, vliegen of vlees eten bijvoorbeeld. ‘Nu mag je in het weekend gratis stroom verbruiken.’

Het zal niet zo zijn dat elke klant van Budget Thuis enthousiast reageert. Voorlopig wordt de gratis stroom alleen geleverd aan hen die een nieuw contract afsluiten van een jaar, niet bij variabele of meerjaarscontracten. Buget Thuis is niet de eerste aanbieder die met dit idee is begonnen. Zo is Vanderbron er vorig jaar al mee gestart. Vanderbron geeft aan dat deze stap klanten heeft verloren maar juist veel klanten zonder panelen heeft opgeleverd. Volgens Budget Thuis is het hoogst tijd dat energieverbruik wordt afgestemd op de tijdstippen dat er veel groene energie beschikbaar is. “Dan hoeft het elektriciteitsnet ook minder te worden verzwaard.”

Bron: De Gelderlander

nl_NLDutch