Het stroomnet loopt vast: straks allemaal een thuisbatterij?

Gepubliceerd: 26 augustus 2023 om 11:53

ULFT – Door de almaar stijgende energieprijzen zijn zonnepanelen niet aan te slepen. Bij één op de vijf huizen liggen ze inmiddels, maar we wekken zo veel duurzame energie op dat ons elektriciteitsnetwerk het soms niet meer aankan. Daarom wordt er hard gewerkt aan oplossingen om energie op te slaan en later weer te gebruiken, ook thuis.

In onze provincie start deze week de productie van de eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij, maar dé oplossing voor het overvolle energienetwerk lijkt het niet.

Het klinkt eigenlijk heel logisch. Je wekt stroom op met je zonnepanelen en je gebruikt vervolgens een accu om de stroom, die je op dat moment niet nodig hebt, op te slaan voor later gebruik. Die accu’s zijn echter niet bepaald goedkoop en stroom die je in de zomer opwekt, kun je vanwege de beperkte capaciteit van de accu’s niet maanden later in de winter gebruiken.

Daarbij hebben we in Nederland nu ook nog de zogeheten salderingsregeling, waarmee je opgewekte energie die je niet gebruikt weer terug kunt leveren aan het net en die aan het einde van het jaar van je totaalverbruik kunt aftrekken.

Tijd is rijp, denkt Achterhoekse ontwikkelaar

Waar begin je aan, zou je kunnen vragen aan de initiatiefnemers van de start-up Charged uit Ulft. Die gaan de eerste Nederlandse thuisbatterij op de markt brengen. Directeur Roeland Nagel denk dat de tijd rijp is. “We zijn jaren gelden al begonnen met het idee om het te ontwikkelen, maar toen vonden we het nog te vroeg. Nu de energieprijzen stijgen en in 2025 de salderingsregeling in stapjes wordt afgebouwd, leek het ons het juiste moment.”

Via een crowdfundingsactie bracht de start-up geld bijeen om te beginnen met de productie. Begin volgend jaar moeten de eerste thuisbatterijen, ontwikkeld in de werkplaats in Andelst, bij mensen thuis geïnstalleerd worden.

De thuisbatterij die Nagel met zijn compagnon bedacht, kan 5 kilowattuur opslaan. Dat komt neer op het gemiddelde stroomverbruik van één persoon per dag. “Daarmee zou je in een klein huishouden grotendeels je avondpiek kunnen opvangen. Voor een gemiddeld huishouden heb je er wel twee nodig.”

Docent en onderzoeker elektrotechniek en duurzame energie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) Joke Westra denkt dat er zeker toekomst zit in het principe van de thuisbatterij, maar de oplossing voor het overbelaste energienetwerk is het niet. “Er is niet één oplossing, de energietransitie vereist een heel palet aan oplossingen. Die kun je niet los van elkaar zien”, zegt zij.

Het begint bij bewustwording

Volgens Westra begint het bij bewustwording van de consument. “Kijk eerst eens naar je eigen verbruik. Je kunt, als je thuiskomt, gelijk die cooker aanzetten, de accu van de auto gaan opladen en alles vol aanzetten, maar je kunt het ook spreiden om in ieder geval zelf niet bij te dragen aan een enorme piek op het elektriciteitsnetwerk.”

Toch snapt ze wel dat de thuisbatterij juist nú op de markt wordt gebracht. “Het is een manier waarop je als consument in de toekomst extra kunt besparen, zeker als er vanuit het bedrijfsleven bijvoorbeeld beloningssystemen aan gekoppeld gaan worden.”

De meeste mensen kunnen zich volgens Westra echter beter eerst focussen op het zogenaamde laaghangend fruit. “Ga je huis eerst goed isoleren als je snel wilt besparen, voordat je voor een paar duizend euro een batterij aanschaft.”

Het ei van Columbus lijkt dus nog niet te zijn gelegd, als het om de energietransitie gaat. Westra: “Zonnepanelen verdien je ook nu nog zo terug, maar het zijn allemaal schakels in een groot vraagstuk waarin we allemaal ons aandeel hebben.”

Bron: Maarten Beeks

nl_NLDutch