Ondanks dat de Eerste Kamer de salderingsregeling voor alsnog in stand houdt, zullen eigenaren van zonnepanelen honderden euro’s per jaar meer moeten gaan betalen vor hun panelen.
De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan en zal (nog) niet worden afgebouwd zoals het wetsvoorstel deed lijken. Het voorstel krijgt namelijk geen meerderheid in de Eerste Kamer. Mensen die zelf stroom opwekken middels zonnepanelen kunnen het overschot dat zij opwekken wegstrepen tegen het verbruik op de dagen dat de zon minder schijnt. Deze regeling is in het leven geroepen toe zonnepanelen veel duurder waren dan nu. Het helpt huishoudens om de terugverdientijd van zonnepanelen te verkorten. Maar zonnepanelen zijn inmiddels zo in prijs gedaald dat de salderingsregelling volgens het demissionaire kabinet overbodig is geworden.
‘Geen andere keuze’
Energiebedrijven als Eneco (meer dan 2 miljoen Nederlandse klanten) zijn niet blij met de beslissing van de Eerste Kamer. De maatschappijen die nog geen kosten in rekening brachten bij eigenaren van panelen, gaan dat nu alsnog doen. Eneco meldt dat het door het politieke besluit ‘geen andere keuze’ heeft dan de kosten te verhalen bij hen die ze veroorzaken. Ook energiegigant Vattenval zegt dat er wordt gewerkt aan een regeling waarbij klanten die salderen hiervoor moeten gaan betalen. “Op dit moment verwerken we de kosten in onze tarieven, en draaien degene zonder zonnepanelen met name voor deze kosten op”. Dat is niet eerlijk, meldt Hidde Kuik van Vattenval.
Energieleveranciers maken kosten voor de salderingsregeling. Dit ontstaat als volgt: de energie die zij ontvangen van klanten in de zomerperiode is nagenoeg niks waard, terwijl de energie die zij ‘gratis’ moeten leveren in de winter relatief veel duurder is. Deze kosten worden op dit moment uitgesmeerd over alle klanten.
Bron: De Gelderlander