Betalen omdat je zelf energie opwekt

Gepubliceerd: 4 september 2023 om 10:05

  • Nederlandse energieleverancier voert heffing in voor klanten met zonnepanelen.
  • Zij gaan gemiddeld 10 tot 20 euro per maand betalen.
  • Steeds vaker is het elektriciteitsnet overbelast doordat veel Nederlanders zonnepanelen hebben
  • Leveranciers maken daardoor hoge kosten, dit willen ze met de heffing gaan dekken
  • Steeds meer energiebedrijven kijken nauwlettend mee

Een nederlandse energieleverancier gaat zijn klanten laten betalen voor het opwekken van zonne-energie. Zonnepaneel-bezitters gaan zo’n 10 tot 20 euro per maand betalen voor stroom die zij terugleveren aan het net. Snel zullen meerdere energiebedrijven volgen, aldus experts.

De heffing gaat voor nieuwe klanten direct in, bestaande klanten zullen hiermee te maken krijgen zo snel als hen contract afloopt.

De energieonderneming met zo’n 180.000 klanten kampt al een tijd met oplopende kosten doordat steeds meer nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Al deze klanten wekken gelijktijdig zonne-energie op, vaak midden op de dag als de zon het krachtigst is. Als gevolg hiervan raakt het elektriciteitsnet op dat moment overbelast, wanneer dit gebeurd moeten energiebedrijven geld betalen aan hoogspanningsbeheerder TenneT om dit op te vangen. Des te meer nederlanders zelf zonne-energie opwekken, des te vaker kosten gemaakt moeten worden voor het overbelaste energienet. “Onze kosten zijn meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.” Aldus de CFO van de energieleverancier. Het bedrijf zegt inmiddels al meer dan 10 miljoen per jaar te moeten betalen. Dit wordt doorberekend aan de consument door het heffen van ‘terugleveringskosten’

Eerlijk

Volgens de CFO legt de leverancier op deze manier ‘eerlijk’ de rekening neer bij de juiste mensen. De netkosten worden op dit moment verdeeld over alle klanten, ook zij die geen zonnepanelen hebben. Zij gaan straks tot 20 euro per maand minder betalen. Toch blijft het voordeliger om wel zonnepanelen te nemen. Een rekenvoorbeeld laat zien dat de gemiddelde klant grofweg 250 euro per jaar verdient aan zijn zonnepanelen, waar dit eerder 500 euro was. Een min van 50% dus.

“We hopen dat de heffing klanten stimuleert om stroom te gebruiken op de momenten dat het wordt opgewekt.” Denk hierbij aan het overdags opladen van de elektrische auto of de wasmachine aan te zetten.

Toch heeft De Consumentenbond wezenlijke bedenkingen bij de heffing. Het houdt mensen tegen die zonnepanelen aan willen schaffen, wat weer gevolgen heeft voor het nastreven van de klimaatdoelen. Feit is namelijk dat mensen die panelen bezitten worden benadeeld. Toch staat het energiebedrijven vrij om heffingen op te leggen aan haar klanten.

Volgens experts zullen andere energieleveranciers in snel tempo volgen. Het zat eraan te komen dat een energiebedrijf zegt: “Dit is niet meer te betalen”. Het staat zo goed als vast dat energiebedrijven in de toekomst onderscheid gaan maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. “Het is eigenlijk raar dat huishoudens moeten betalen voor het doen van het goede, namelijk duurzame stroom opwekken.

Salderingsregeling

De 3 grootste energiebedrijven van ons land sluiten niet uit dat zij een soortgelijke heffing invoeren. De concerns hebben hetzelfde probleem en zijn zoekende naar een oplossing.

De energiesector heeft de steeds maar stijgende netkosten al meermaals aangekaart bij de politiek. Na een verhit debat heeft de Tweede Kamer ingestemd met de afbouw van de salderingsregeling. Deze regeling is ooit in het leven geroepen als lokkertje voor het aanschaffen van zonnepanelen. Nu de prijs voor zonnepanelen is gezakt, is deze regeling niet meer nodig, vindt het kabinet. PvdA en GroenLinks stemden uiteindelijk tegen uit vrees dat Nederland klimaatdoelen niet haalt, waardoor het onzeker is of de afbouw door de Eerste Kamer komt.

De politiek treuzelt te lang vin de branchevereniging voor duurzame energiebedrijven NVDE. De afbouw van de salderingsregeling is zo ver vooruit geschoven dat de energiemarkt nu zelf met een oplossing komt.

Bron: fd.nl

nl_NLDutch