Voorbeeld aanbieders dynamische contracten

Het verschil tussen dynamische, vaste of variabele contracten

Vast contract

Bij een vast energiecontract leg je de tarieven vast voor een bepaalde looptijd, meestal 1, 3 of 5 jaar. Wanneer je een vast contract afsluit ben je voor de gehele looptijd van je contract beschermd tegen prijsveranderingen. Zo is dit zeer voordelig wanneer de prijzen stijgen maar kan het nadelig zijn wanneer de prijzen dalen. Wanneer je een vast contract vroegtijdig (voor het einde van de looptijd) beëindigt, moet je een opzegvergoeding betalen.

Variabel contract

Een variabel contract is vrij opzegbaar contract met variabele tarieven. Vrij opzegbaar betekent dat je geen boete krijgt wanneer je het contract verbreekt, je kunt op ieder moment opzeggen. Wel wordt er vaak een opzegtermijn van 30 dagen aangehouden. Het tarief van een variabel contract kan meerdere keren per jaar worden aangepast. In het verleden werd dit altijd twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli van elk jaar, gedaan. Maar vanwege de hevige prijsschommelingen binnen de energiemarkt wordt er tegenwoordig van deze standaard afgeweken.

Dynamisch contract

Bij een dynamisch energiecontract veranderen de stroomprijzen elk uur en de gasprijzen elke dag. Bij een prijsdaling profiteer je dus direct, terwijl je bij een prijsstijging ook direct de hogere prijzen betaald. De meeste leveranciers van dynamische prijzen hanteren geen opzegtermijn of een opzegtermijn van 30 dagen.

Conclusie

Bij vaste contracten staan je tarieven dus voor minimaal 1 jaar vast, bij een variabel contract 1 tot 6 maanden en bij dynamische contracten krijg je elk uur andere tarieven voor stroom en elke dag nieuwe tarieven voor gas. In tegenstelling tot vaste of variabele tarieven heb je dus een stuk meer flexibiliteit, maar ook minder zekerheid over je toekomstige energiekosten. Wil je zekerheid? Kies dan voor een vast energiecontract. Ben jij iemand die de tarieven goed in de gaten houdt en je verbruik daarop aanpast? Kies dan voor een dynamisch energiecontract.

Leveranciers met dynamische tarieven

In Nederland zijn 13 energieleveranciers die dynamische energiecontracten aanbieden. Al deze leveranciers hebben een leveringsvergunning gekregen van de toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om energie te mogen leveren. Daarnaast heeft de ACM afspraken gemaakt met branchevereniging Energie Nederland over het voorlichten van klanten over dynamische energietarieven. Zo is onder andere het ‘aanbod op maat’ in het leven geroepen, een zo realistisch mogelijke inschatting van verwachtte kosten. Deze afspraken zijn opgenomen bij de Gedragscode Consument en Energieleverancier van Energie Nederland.

Heeft u meer vragen?

nl_NLDutch