Hoe werkt de Blauhoff Home batterij-aansturing met een dynamisch stroomcontract en welke meerwaarde heeft dit?

‘Slimme batterij-aansturing. Je stroom in- en verkopen met een positief resultaat.’ Dat klinkt super interessant, maar je weet waarschijnlijk nog niet precies wat het inhoud . Na het lezen van dit stuk weet je eens tuk meer over dynamische energiecontracten met uurprijzen, weersvoorspellingen en algoritmes.  

Het is goed om te weten verschillen zijn in de aansturing van de Blauhoff batterijen, afhankelijk van het land waarin je woont. Dit komt door verschillen in belastingen en maatregelen, denk bijvoorbeeld aan salderen of niet salderen.

Dynamische energiecontracten

Sinds kort worden er door energieleveranciers uurprijscontracten aangeboden aan particulieren. Deze contracten geven jou toegang tot de groothandelsmarkt (Epex) voor stroom. Op deze markt is de prijs voor een kWh stroom elk uur anders, afhankelijk van de hoeveelheid vraag en aanbod. De prijzen worden een dag van tevoren vastgesteld (rond 13.00) en bekend gemaakt.

Over het algemeen is de stroom door hogere vraag duurder in de ochtend en avond, en goedkoper in de middag. Het toenemende aanbod van zonnestroom overdag drukt deze prijs steeds verder naar beneden. Soms is de prijs zelfs negatief! Dan krijg je dus geld om stroom van het net af te nemen. ‘Laadt die batterij maar vol’ horen we je zeggen, nou dat is precies wat we doen. 

Door de salderingsregeling hebben nog weinig huishoudens in Nederland een thuisbatterij. Logisch, want we gebruiken het net als één grote gezamenlijke batterij. De stroom die je terug levert streep je weg tegen de stroom die je inkoopt. Pas als je op jaarbasis meer teruglevert dan je inkoopt krijg je voor dat extra deel een lagere terugleververgoeding. Bij een dynamisch energiecontract met uurprijzen werkt dat net even anders. Hier krijg je voor zowel afname als teruglevering aan het net de prijs die in dat uur geldt. Het salderen gaat dan alleen over de belastingen, en dat gaat per kWh. We geven een voorbeeld: 

  • Je koopt 1kWh in voor een prijs van €0,10
  • Je verkoopt 1kWh voor €0,25
  • Op je afrekening zie je het volgende: 
  • Stroomkosten: €0,25 – €0,10 = €0,15 
  • Belastingen: 1kWh – 1kWh = 0 

Je hebt dan 15 cent winst gemaakt op de verkoop van je stroom en je hoeft geen belastingen te betalen, want daar wordt de verkoop tegen de inkoop weggestreept. 

Hierdoor is de aansturing in Nederland heel simpel: opladen op goedkope momenten, ontladen op dure momenten. Het op- en ontladen van de batterij kan voor twee doelen dienen. Opladen op goedkope momenten kan ervoor zorgen dat je stroom inkoopt van het net en in je batterij opslaat, óf als er opwek is, dat je de zonnestroom niet goedkoop aan het net terugleverd, maar opslaat in je batterij.

Ontladen kan ervoor zorgen dat je de eerder opgeslagen stroom voor een hoge prijs verkoopt, óf dat je deze goedkope stroom zelf gebruikt en daarmee voorkomt dat je dure stroom van het net moet inkopen. Vaak is je batterij en/of je omvormer niet groot genoeg om al je opwek of benodigde stroom op te slaan. Door maximaal te laden en ontladen op de juiste uren kun je dus de beste ‘trade’ maken, of voorkom je goedkoop terugleveren en duur inkopen. We hoeven het algoritme dus geen voorspelling te laten maken van je opwek en verbruik.

Belgie

In Belgie is nog geen regeling zoals de salderingsregeling van kracht. Enkel zonnepaneeleigenaren met een ‘oude’ meter hebben nog het systeem van de terugdraaiende teller. Wanneer zij terugleveren aan het net, draait de meter terug en wordt het verbruik gecompenseerd.  

Wanneer je een digitale meter hebt, moet er voor de afname van het net belastingen worden betaald, die je niet terugkrijgt bij het verkopen van stroom. Alleen als het prijsverschil tussen verschillende uren op één dag groot genoeg is om het verschil in belastingen te kunnen overbruggen, kan er ‘gehandeld’ worden met stroom (Stroom inkopen voor een lage prijs, en later weer verkopen met winst). 

Voor de meeste dagen geldt dat Blauhoff Home de opwek van je zonnepanelen en je verbruik voorspelt, en aan de hand daarvan bepaalt of je extra stroom nodig hebt, of juist over hebt. Heb je extra stroom nodig, omdat je niet genoeg opwek hebt, dan laadt de batterij zich op goedkope momenten vol. Deze stroom gebruik jij uit je batterij als de prijs hoog is. Heb je stroom over? Bijvoorbeeld in de zomer wanneer je veel opwek hebt en juist een lager verbruik, dan ontlaadt de batterij op het moment dat de prijs het hoogst is. Zo krijg jij de beste prijs voor je stroom. De batterij is dan ook weer klaar voor de volgende mooie zomerdag!  

Heeft u meer vragen?

nl_NLDutch